Excursie de Paște în Insula Naxos

Cicladele sunt între cele mai căutate insule grecești. În fiecare vară mii de turiști iau cu asalt plajele pentru câteva zile de mare și soare. Totuși aceste insule sunt interesante și în alte perioade. Mai ales primăvara, acestea au un aer aparte, mai liniștit, prezentând interes în același timp și pentru cei aventurieri care pot face scufundări sau cliff diving.

Naxos este cea mai mare și probabil cea mai căutata insulă din Ciclade în această perioadă. Aceasta este diferită de celelalte insule ale Cicladelor, prin întinsele zone verzi din regiunea montană. Aici vom găsi zone neatinse de om cu o vegetație originală și bogată, iar primăvara este cel mai bun anotimp pentru a ne bucura de ele.

Primăvara este și momentul potrivit pentru o plimbare în Filoti, cu mici străzi pietruite sau prin pitorescul Aperianthos, un mic sat montan cu case de piatră. Nu ratați plimbarea prin partea de nord a insulei pentru a vedea statuile neterminate Kouros ce datează din secolul al VII-lea. Acestea au peste 6 metri lungime și sunt culcate pe pământ, iar arheologii presupun că urmau să susțină acoperișul unui templu abandonat între timp. Istoricii presupun că aceste statui urmau să îi întruchipeze pe Apollo și Zeus. Un alt motiv pentru a vizita aceste micuțe sate este tradiția de a revopsi fiecare casă în perioada Paștelui!

Orașul Naxos, cu străzile sale înguste, castelul și plajele sale este de neratat! Alături de acesta găsim și Portara, locul unde vreți să fiți la apusul soarelui. Este locul ideal pentru fotografii de neuitat!

În perioada Paștelui vă puteți bucura și de festivitățile tradiționale. În Vinerea Mare, cele trei parohii ale insulei se întâlnesc și țin slujba împreună. În unele sate, în seara Învierii încă se mai desfășoară obiceiul străvechi al arderii lui Iuda.

O mâncare specială pe care o veți gusta în Naxos este batuodo, cu miel umplut cu orez, legume, ierburi, ouă și brânză, totul copt într-un cuptor de piatră.

Dacă sunteți un turist aventurier puteți să vă răcoriți în apele limpezi ale insulei.

Pentru a ajunge în Naxos, primul pas este să găsiți cele mai ieftine bilete de la București la Atena. Pe această rută operează companiile Tarom și Aegean Airlines.

About Ciprian

Ciprian Ciprian C. - Pasionat de călătorii, social media și mâncăruri bune 😀 Vacanță perfectă: liber pe străzile unui oraș nou cu harta în mână și aparatul de fotografiat! Google+