Europa Culinară (I): Marea lume a aromelor turceşti

Kebab, cafea tare şi halva dulce – probabil cele mai cunoscute arome turceşti. Totuşi ,bucătăria turcească are de oferit mult mai multe specialităţi exotice. Poţi încerca să le pregăteşti acasă urmărind reţetele,dar aceste gusturi deosebite merită o călătorie în Asia Mică. Turcia este o ţară localizată între două continente – un pod între Est şi Vest.

Dacă alegi o vacanţă all-inclusive sau preferi să mănânci la hotel este mai greu să guşti specialităţile turceşti.  Mâncarea pregătită mai ales pentru turişti este departe de bucatele tradiţionale turceşti.  Dacă iţi doreşti să experimentezi adevăratul gust al Turciei cu siguranţa trebuie să mergi dincolo de resortul turistic sau de uşile hotelului.  Cele mai bune locuri pentru a gusta preparatele locale sunt bazarurile şi pub-urile,iar dacă vrei să te bucuri de ospitalitatea turcească autentică vizitează oraşele mai mici şi satele.

Povestea Kebab-ului

Legenda spune că apariţia kebabului se datorează soldaţilor persani care găteau carne înfiptă în săbiile pe care le ţineau deasupra focului. Celebrul kebab – Doner (rotit pe un grătar vertical) a fost fondat în Bursa, Turcia, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.  De obicei, însă, kebab-ul este asociat cu acea carne servită în chiflă.

Preparat în general cu carne de berbec sau de miel,rar de pui, numele şi felul în care kebabul iţi va fi servit diferă în funcţie de regiunea în care te afli. De exemplu, „adana” sunt frigărui cu carne tocată cu un gust specific condimentat, iar „bursa” carne pregătită pe grătar servită cu iaurt şi sos de tomate. Probabil cel mai popular fel este „iskender” – felii de carne servite cu legume la grătar, aşezate pe paine “chlebku pide” şi asezonate cu puţin iaurt.

Dulciuri

Dulciurile si deserturile ocupa un loc aparte in bucătăria Turciei. Patiseria şi cofetăria din Orientul Mijlociu sunt incredibil de dulci, iar mierea şi caramelul ţi se topesc cu adevarat  în gură.

Turcii sunt cofetari grozavi şi toate deserturile preparate de ei sunt o încântare. Cel mai popular dintre acestea este halvaua Sesame apreciată în Balcani şi în Vestul Asiei.

Iubitorii de halva au ocazia să încerce diferite sortimente. O varietate interesantă şi destul de rară este “pişmaniye” – delicată si pufoasă ca bumbacul, făcută din zahăr, făină de grâu şi extract de vanilie.

Esenţa deserturilor turceşti este cu siguranţa baklavaua, a cărei bază este o cocă asemănătoare cu cea franţuzească. Peste aceasta se adaugă miere, fistic, alune sau nuci stropite cu un sirop dulce. Maestrul cofetar specializat în pregătirea de baklava este numit Baklavaci.

Daca vrei sa pleci pe urmele celor mai bune produse de patiserie trebuie să  te îndrepţi spre Gaziantep, în Anatolia.

Paradisul vegetarienilor

Când  vizitezi Turcia nu te aştepta să fii servit cu hamburgeri sau orice fel de mancare cu carne de porc. Cu toate acestea, condiţiile climatice de care se bucură regiunea îţi vor da posibilitatea să încerci o mulţime de fructe şi legume. Printre  specialităţile locale se numără vinetele ,iar varietatea felurilor de mâncare pregătite cu acestea este incredibilă. Un preparat cunoscut şi delicios cu vinete este “imam bayildi” – vinete prăjite, umplute cu usturoi, ceapă şi roşii, uneori şi carne de oaie. Când este gata, peste acesta se adaugă din plin iaurt rece.

Aşadar, în Turcia oricine poate supravieţui foarte uşor fără carne, bucătăria acestei culturi fiind şi prietena vegetarienilor.

Ţara ceaiului si a Ayran-ului

Cei mai mulţi oameni cred că cea mai cunoscută  băutură turcească este tradiţionala cafea servită în ceşti mici. Eşti surprins să afli ca turcii sunt iubitori de ceai, pe care îl numesc “cay” ?  Acesta este băut de obicei din pahare frumoase în formă de lalea. Ora pentru ceai în Turcia este orice moment al zilei, iar un localnic bea în medie 6-10 pahare într-o zi.

Renumită este şi băutura rece “Ayran”, un amestec de iaurt natural şi apă minerală, sare şi piper.

Daruri din Turcia

După o  excursie prin bazarul turcesc se poate întampla să te întorci acasă cu o mulţime de cumpărături inutile. Pentru a aduce acasă un suvenir asociat cu adevărat acestei culturi trebuie să fii atent la cele care sunt produse de localnici şi care nu îţi vor goli portofelul. Nu ar trebui să pleci din Turcia  fără mărgele, talismanul de sticlă albastră cu un ochi negru în mijloc. Există în mai multe forme, de la brelocuri pentru chei, pandantive, cercei, până la magneţi de frigider.

Dacă te-ai indrăgostit de bucătăria turcească nu uita să iei condimente pe care să le foloseşti acasă pentru mâncăruri orientale.

Un alt suvenir drăguţ cu specific local poate fi şi unul handmade, cum sunt covoraşele frumos împletite, ale căror culori şi modele interesante impresionează foarte mulţi turişti. Din păcate, acestea nu sunt deloc ieftine. Tot dintre produsele făcute de mâinile localnicilor sunt cele din ceramică,iar dacă iţi doreşti o amintire din Turcia care să fie şi utilă, atunci farfuriile colorate sau bolurile frumos decorate sunt ceea ce cauţi.

Dacă ți-a plăcut articolul, te invităm să ne urmărești și pe:

– Facebook

– Google+

– Pentru a fi primul care află de oferetele speciale: Twitter @TripstaRO

– Canalul de Youtube Travelplanet24

About Ciprian

Ciprian Ciprian C. - Pasionat de călătorii, social media și mâncăruri bune 😀 Vacanță perfectă: liber pe străzile unui oraș nou cu harta în mână și aparatul de fotografiat! Google+