Paști, Ouă roşii şi tradiţie

În aproape întreg continentul European tradiția vopsitului în roșu a ouălor de Paște este foarte populară. În spatele acestui obicei se ascund multe poveşti şi legende foarte interesante.

În Polonia şi în alte ţări slave obiceiul de a vopsi ouă este un simbol al Săptămânii Sfinte. Conform tradiţiei, în timpul postului nu se consumă ouă şi astfel fermierii adunau până la sfârşitul acestuia foarte multe ouă. Se povesteşte că oamenii au început să dăruiască din aceste ouă prietenilor şi rudelor. Ca să aibă un aspect mai frumos şi ca să semene mai mult cu un cadou, aceste ouă erau pictate şi decorate.

În Rusia Ţaristă tradiţia ouălor decorate era foarte cunoscută şi importantă pentru biserica ortodoxă rusească. Oricine a văzut cel puţin o dată, măcar pe internet, faimoasele Ouă Faberge pe care Ţarul Alexandru III a ordonat să fie create pentru soţia sa în fiecare an de Paşti. Aceste ouă aveau o decoraţiune unică cu pietre preţioase şi alte materiale de lux. Evident ouăle folosite nu erau de găină. În zilele noastre, această tradiţie şi-a pierdut din importanţă în Rusia, ea rămânând prezentă în alte ţări slave.

Ouă de Paște

În Spania ouăle pictate de Paşti sunt înlocuite cu cele de ciocolată. Din câte se ştie, ouăle de ciocolată de Paşti au început sa fie făcute in secolul al XIX-lea în Germania, Franţa şi Italia. În interiorul acestor ouă persoana care le primea găsea mici cadouri. Cel mai probabil ideea de a ascunde cadouri în ouăle de ciocolată de Paşti se datorează obiceiului Ţarului Alexandru III de a-i pune cadouri soţiei în ouă Faberge. Din fericire această tradiţie a depăşit graniţele Rusiei.

Ouă de Paște de Ciocolată

Până în zilele noastre originea ouălor pictate este învăluită în mister. Păgânii spun că oul se picta în diferite culori şi se dăruia femeilor ca simbol al fertilităţii la începutul primăverii, perioadă ce coincidea cu Paştele. Poveştile creştine spun că ouăle se decorau pentru a le dărui după post familiei şi prietenilor.

Probabil cei care se bucură cel mai mult  de această tradiție sunt copiii, ei organizând concursuri si bucurându-se când oul lor pictat este cel mai tare.

About Ciprian

Ciprian Ciprian C. - Pasionat de călătorii, social media și mâncăruri bune 😀 Vacanță perfectă: liber pe străzile unui oraș nou cu harta în mână și aparatul de fotografiat! Google+