Europa Culinară: Secrete despre Pizza

Cine nu a auzit vorbindu-se despre bucătăria italiană ?

Considerată una dintre marile bucatării ale lumii pentru bogăţia şi varietatea produselor mediteraneene, Italia a influenţat mult felul în care ne preparăm mâncarea acasă. Pizza, pastele sau  îngheţata nu lipsesc din casele noastre.

Pizza este probabil una dintre preparatele cele mai cunoscute şi populare din lume. Puţine persoane pot spune că nu au gustat pizza măcar o dată în viaţă, iar cei mai mulţi au avut ocazia să o încerce în mii de tipuri, cu diferite mărimi, texturi, ingrediente sau culori. 🙂

Astăzi vrem să vorbim mai mult despre pizza şi să vă împărtăşim cinci lucruri pe care probabil nu le ştiaţi.

1. Prima pizza nu a fost preparată în Italia, ci în Grecia ! În Grecia antică se obişnuia să se gătească “pita” mare şi rotundă, condimentată cu ulei de măsline şi diferite mirodenii, iar uneori şi cu legume şi cartofi.

2. În secolul al XVIII-lea pizza începe să fie vândută în pieţele italiene. După unele date, prima pizzerie din lume, faimoasa „Pizzeria Antica”, s-a deschis în Napoli în anul 1738. Se spune că pizza a devenit cunoscută în toată lumea după Al Doilea Război Mondial, când soldaţii americani se întorceau acasă din Europa luând cu ei savoarea acestui preparat.

3. Cea mai simplă pizza, faimoasa pizza „Margarita”, a fost creată în 1889 de către italianul Raffaelle Esposito. Povestea spune că trebuia să prepare o pizza comandată pentru Regina Margarita (de unde a preluat şi numele) cu ingredientele de bază pe care le putem găsi şi astăzi; astfel, Pizza Margarita păstrează încă reţeta tradiţională, cu mozzarella, busuioc şi sos de tomate. Ingredientele acestea, prin culorile lor, simbolizează steagul Italiei. Odată cu pizza Margarita a început să se folosească mozzarella, iar astăzi este greu de imaginat o pizza bună fără acest tip de brânză.

4. Italienii şi gastronomia merg mână în mână şi nu iau în glumă nimic în legătură cu aceasta. Mai mult, ei au luat atât de în serios tot ce este legat de pizza încât au votat chiar şi o lege care prevede regulile de aur pentru o pizza perfectă. De la ingrediente şi până la modul de a pune uleiul de măsline pe blat, totul este scris în cele 8 articole ale legii.

5. Da, există un record de mâncat pizza! Surprinzător sau nu, acest record nu este deţinut de un italian, ci de un român. Cristian Dumitru a reuşit în anul 2006 să mănânce într-o săptămână 90 de kg de pizza.

Și dacă ți-am făcut poftă de o pizza, te invită să găsești cele mai ieftine bilete de avion de la București la Roma cu Price Radar.

Dacă ți-a plăcut articolul, te invităm să ne urmărești și pe:

– Facebook

– Google+

– Pentru a fi primul care află de oferetele speciale: Twitter @TripstaRO

– Canalul de Youtube Travelplanet24

About Ciprian

Ciprian Ciprian C. - Pasionat de călătorii, social media și mâncăruri bune 😀 Vacanță perfectă: liber pe străzile unui oraș nou cu harta în mână și aparatul de fotografiat! Google+

 • Dávid Benedek

  Bună ziua,

  Silaghi David mă numesc, sunt din Oradea. Acum doi ani când am făcut lucrarea de licență și am făcut o cercetare între blogurile din România, mai exact despre blogurile ca și instrumente de marketing, poate că și pe Dvs. v-am căutat. Am primit 250 răspunsuri pe care le-am putut folosi și a ieșit o lucrare foarte bună.

  Acum urmează să fac lucrarea de dizertație și aș dori să analizez puțin blogurile de companie, mai exact o comparație între blogosfera americană și română. Deja am și primit câteva răspunsuri positive, iar acum caut bloguri din România și aș dori să întreb dacă ați fi deschiși la câteva întrebări?

  Mulțumesc frumos pentru răspuns!

  Cu respect,

  Silaghi David

  (benedek_david [at] yahoo.com)