Europa Culinară: Feta, Tzatziki și Gyros

Astăzi continuăm turul gastronomic al Europei. Am vizitat Turcia pentru kebap, și Italia pentru pizza și astăzi facem o scurtă incursiune în Grecia.

Condimente Grecia

Lăsăm puțin la o parte Acropolele, Meteora sau celebrele insule grecești și vorbim despre delicatesele tradiționale. Bogată în legume, fructe, ulei de măsline și sosuri cu iaurt și usturoi, nu ne mirăm că bucătăria grecească are mulți fani oriunde în lume. Deși bucătăria grecească seamănă cu cea din Turcia, vom găsi destule diferențe!

Grecii sunt foarte prietenoși și te vor primi de fiecare dată cu brațele deschise și masa plină de bunătăți. Mesele încep de obicei cu platouri cu aperitive (meze), pentru a stimula apetitul vizitatorilor. De cele mai multe ori vom găsi o mare varietate de brânzeturi (mai ales feta), măsline, ardei iute, legume precum roșii, castraveți, ceapă, dar mai ales celebra tzatziki sau tirokafteri, toate acestea acompaniate de o pită caldă!

Tirokafteri este un preparat din brânză, pregătit diferit de la o regiune la alta. De cele mai multe ori aceasta include brânză feta, ardei iute, ulei de măsline, usturoi, iaurt și oregano, totul fiind amestecat cu pita! Sună delicios!

Tzatziki

Tzatziki este probabil cea mai cunoscută mâncare a grecilor. Este de obicei preparată cu iaurt din lapte de oaie sau capră, bucățele de castraveți, usturoi, sare și desigur ulei de măsline. Uneori mai sunt adăugate suc de lămâie sau mentă. Tzatziki satisface toate gusturile!

Un lucru pe care l-am observat: grecii nu pot trăi fără salate. De câte ori ați mers la un restaurant din țară și ați văzut în meniu salata grecească? În Grecia este mai bună! Să ne amintim ce conține această salată: roșii, castraveți, feta, usturoi, salată verde și bineînțeles măsline. Poate suna ca o rețetă normală, dar gustul ei este delicios. De asemenea, există și numeroase ingrediente ce pot fi adăugate: mentă, carne, fasole, etc.

Salata Greceasca

Și ușor, ușor ajungem la star-ul bucătăriei grecești: preparatele din carne. Fie că vorbim de gyros, souvlaki, bifteki sau musaca, preparatele grecești din carne sunt delicioase! Cu toții cunoaștem musaca, preparată cu carne tocată, iar gyros, souvlaki  sunt preparate cu carne de pui, porc sau miel pe grătar și sunt servite alături de legume proaspete.

gyros

În final, propun să ne îndulcim puțin cu un desert specific. Și avem de unde alege! Fructe proaspete, iaurt cu miere sau halva. Voi ce preferați?

Pentru a savura pe viu celebrele preparate grecești putem zbura la Atena cu Tarom sau Aegean Airlines, iar ca să vedem cele mai ieftine bilete de avion de la București la Atena, putem căuta cu Price Radar.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să ne urmărești și pe:

– Facebook

– Google+

– Pentru a fi primul care află de oferetele speciale: Twitter @TripstaRO

– Canalul de Youtube Travelplanet24

About Ciprian

Ciprian Ciprian C. - Pasionat de călătorii, social media și mâncăruri bune 😀 Vacanță perfectă: liber pe străzile unui oraș nou cu harta în mână și aparatul de fotografiat! Google+